Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

ECONOMIC. Participarea domnului Tudor Afanasov, președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă la Conferința Internațională „Dialogul Balcanic 2015”.

24.06.2015

ECONOMIC. Participarea domnului Tudor Afanasov, președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă la Conferința Internațională „Dialogul Balcanic 2015”.

În perioada 17-21 iunie, în orașele Belgrad și Novi Sad, a avut loc conferința științifică „Dialogul Balcanic”, organizată în acest an de Fondul de susținere a diplomației „A.M. Gorchakov”.

Conferința se organizează anual, sub forma unei platforme de discuții, în scopul susținerii unui dialog public al experților, tinerilor specialiști și reprezentanților comunităților științifice ale țărilor din Peninsula Balcanică. Temele de discuție din acest an au fost axate pe problemele de securitate regională, politica energetică a principalilor actori din Balcani, bazele de natură istorică ale geopoliticii actuale din regiune și dialogul, ca principală modalitate de soluționare a provocărilor istorice și gestionare a noilor amenințări.

În cadrul conferinței din acest an, președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, domnul Tudor Afanasov, a luat parte la o serie de dezbateri și prezentări privind poziția Balcanilor în sistemul geopolitic regional, toate acestea subsumând ca obiectiv central dialogul cu privire la principalele direcții ale interacțiunii internaționale în domeniile cooperării umanitare, economiei, politicii și culturii. Dezbaterile au urmărit teme precum Amenințarea exportului de ,,revoluții”, ca tehnologie a noului instrument al hărții politice a lumii, Falsificarea istoriei – o cale periculoasă spre subminarea suveranității statelor, Politica Energetică a principalilor actori din Balcani sau Rusia și Balcanii: dimensiune spirituală și dialog intercultural.

De asemenea, în cadrul conferinței, domnul Tudor Afanasov a prezentat activitatea Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă şi rolul activ pe care aceasta îl deține în identificarea principalelor căi de colaborare economică şi culturală dintre România şi Rusia.

Cu acest prilej, domnul Tudor Afanasov a evidenţiat rolul major pe care îl au tinerii în consolidarea cooperării economice şi culturale dintre România şi Federaţia Rusă. Alături de domnul Tudor Afanasov, pe parcursul celor trei zile ale conferinței, au luat cuvântul și domnul Mirovic Dejan, profesor al Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității din Priștina, domnul Nicolai Țveatkov, cercetător științific superior la Institutul de Integrare Europeană și Științe Politice, domnul Nikita Bondarev, angajat al Institutului Rus de Cercetări Strategice, domnul Charski Vyacheslav, redactor-șef adjunct al departamentului de proiecte internaționale al publicației „Rossiyskaya Gazeta”, domnul Maxim Aliev, directorul Centrului Informațional al Fondului Gorchakov din Kiev, domnul Grivach Aleksei, director adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică din Federația Rusă, domnul Pravosudov Serghei, redactor-șef al publicației ,,Gazprom” și director al Institutului Național de Energetică din Federația Rusă și Yankuloski Bojan, director al programului ,,Spodeleno Znanie”.

Și de această dată, Dl. Tudor Afanasov a susținut ideea că, implicarea comunității de staroveri (ruși-lipoveni) din România în dezvoltarea relațiilor româno-ruse poate aduce un mare plus, ei fiind cei mai în măsură să se exprime vizavi de conviețuirea popoarelor noastre. De asemenea, acesta a susținut din nou faptul că, companiile cu capital rusesc trebuie să facă mai mult în atragerea de specialiști din rândul tinerilor staroveri (ruși lipoveni) pentru a le oferi o posibilitate de a rămâne în țară, în cadrul comunităților din сare fac parte, acest lucru fiind și un plus pentru companii, vor avea specialiști care cunosc piața din România, spre deosebire de forță de muncă care este importată în acest moment și care trebuie să învețe această piață.

În urma întâlnirilor bilaterale din cadrul conferinței dintre Dl. Tudor Afanasov Președinte și omologi din alte țări, Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă va încheia o serie de parteneriate cu organizații din Serbia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, pentru susținerea anumitor proiecte economice și culturale, dar și pentru înființarea de structuri asemănătoare CCECRR. În urma discuțiilor dintre Președintele CCECRR Tudor Afanasov și Președintele Consiliului Uniunii Comerciale Vladimirsk din Rusia Dl. Belay Evghenyi s-a ajuns la un acord privind semnarea unui protocol de susținere reciprocă și organizare de evenimente economice comune.

După cele patru zile de conferință, participanții au ajuns la concluzia că, Dialogul Balcanic trebuie continuat, iar Serbia trebuie susținută ea fiind inima Balcanilor și un pol de stabilitate în zonă. La finalul conferinței, Dl. Tudor Afanasov a propus Fondului Gorcyakov deschiderea unui centru în România, această propunere fiind luată în analiză și în funcție de prioritățile conducerii se va comunica când acest centru va putea fi inaugurat în România.

Conferința Internațională „Dialogul Balcanic 2015” s-a încheiat cu ceremonia de înmânare a diplomelor de participare, urmată de o excursie în orașul Belgrad. Dl. Tudor Afanasov mulțumește conducerii Fondului Gorcyacov, cât și celor implicați în organizarea conferinței pentru evenimente și dezbaterile extrem de importante și așteaptă ca următorul eveniment organizat de Fond să aibă loc în România.

Acțiune :