Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Oradea

03.07.2024

Oradea


În vecinătatea Ungariei se află localitatea românească Oradea. Este o regiune uimitoare, cu un patrimoniu arhitectural și cultural bogat. Plimbându-te prin vechile cartiere ale orașului, observi că cea mai mare parte a clădirilor sunt construite în stil baroc, caracteristic perioadei Imperiului Austro-Ungar. La periferia Oradiei predomină clădirile construite în timpul regimului comunist. Detaliile fațadelor multor clădiri sunt vopsite în nuanțe diferite: roz, verde, alb și albastru, ceea ce conferă construcțiilor un aspect individual și de basm. În plus, în oraș există peste o sută de lăcașuri de cult.
Inițial, Oradea modernă purta un nume de origine latină, Varadinum. Primele mențiuni despre această localitate datează din anul 1113. Pe aceste meleaguri a fost construită o cetate cu același nume, menită să apere așezarea de invazia armatei mongolo-tătare. Prima mențiune despre fortificație datează din anul 1241. Oficial, Oradea a fost declarată oraș abia în secolul al XVI-lea. Regiunea a început să se dezvolte rapid, iar teritoriul său s-a extins.
În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Oradea a fost ocupată de naziști până în 1944, când trupele celui de-al Doilea Front Ucrainean au reușit să-i alunge pe invadatori, pe 12 octombrie.
Una dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Oradea este biserica ridicată în cinstea Sfântului Ladislau. Construcția templului a început în anul 1720. În 1756, episcopul Pavel Forgach a oficiat ceremonia de sfințire a bisericii. De atunci, localnicii o consideră nu doar sacră, ci și protejată de Dumnezeu, și participă regulat la slujbele religioase.
Una dintre principalele lăcașuri de cult din Oradea este Catedrala, construită după proiectele arhitecților din Milano, Giovanni Ricca, și Viena, Franz Hillebrandt. Caracteristica distinctivă a acestei clădiri este acoperirea cu marmură a tuturor pereților. În interiorul bisericii se află o statuie din bronz reprezentându-l pe Sfântul Ladislau. Clădirea are o înălțime de aproximativ 65 de metri, lungimea de 48 de metri și lățimea de 30 de metri. Suprafața totală a lăcașului de cult este de aproape 1.500 de metri pătrați. În întreaga regiune Bihor nu există o construcție religioasă mai impunătoare.
În secolele XIX și XX, Oradea a continuat să se dezvolte ca un centru industrial, educațional și cultural. Au fost construite noi fabrici, școli, universități și instituții culturale. În această perioadă au fost create, de asemenea, unele dintre cele mai semnificative opere arhitecturale, inclusiv clădiri inspirate de modernism și art-deco.
Astăzi, Oradea este un oraș dinamic, cu o istorie culturală bogată. Străzile sale sunt împodobite cu capodopere arhitecturale, iar muzeele și galeriile oferă colecții extinse de artă și istorie. Turistii sunt atrași și de izvoarele termale locale, care oferă posibilitatea de a se relaxa și de a se odihni. Oradea rămâne unul dintre cele mai interesante și atrăgătoare orașe din România, îmbinând un patrimoniu bogat cu o dezvoltare modernă.

Acțiune :