Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Președintele Consiliului Coordonator al Organizației Compatrioților Ruși (CCOCR) din România a vorbit despre Forumul Mass-media al compatrioților din Istanbul

02.11.2023

Președintele Consiliului Coordonator al Organizației Compatrioților Ruși (CCOCR) din România a vorbit despre Forumul Mass-media al compatrioților din Istanbul

Președintele Consiliului Coordonator al Organizației Compatrioților Ruși (CCOCR) din România a vorbit despre Forumul Mass-media al compatrioților din Istanbul
30 septembrie – 4 octombrie
Organizatorii evenimentului sunt Departamentul Legăturilor Internaționale și de Economie Externă din Moscova, Centrul Cooperării Internaționale și Casa Compatrioților din Moscova cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Consulatul General al Rusiei din Istanbul și Casa Rusă din Ankara.
La Forum au participat 50 de reprezentanți ai mijloacelor de informare în masă în limba rusă din străinătate, ai organizațiilor compatrioților stabiliți în străinătate din aproape 30 de țări, reprezentanți ai principalelor mijloace de informare în masă din Rusia și experți.
Primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu și-a exprimat dorința să continue cooperarea în domeniul tehnologiilor informației și al infrastructurii cheie.
Delegația din Moscova și autoritățile Istanbulului au consimțit la pregătirea unui acord complex de colaborare și cooperare, a relatat șeful delegației, ministrul guvernului Moscovei Serghei Ceriomin.
Printre membrii forumului a fost și președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, președintele CCOCR din România Tudor Afanasov. Acesta a subliniat că „participarea la un eveniment atât de important, precum Forumul Mass-media dedicat compatrioților din diaspora rusă, este un eveniment semnificativ pentru toți vorbitorii de limba rusă stabiliți în România”.
Acest eveniment a oferit o posibilitate unică pentru studierea și discutarea problemelor cu care se confruntă vorbitori de limba rusă din toată lumea, precum și a rolului pe care mijloacele de informare în masă o au în acest context. Iată câteva dintre concluzii și impresii:
Unirea și solidaritatea comunității ruse:
Unul dintre cele mai minunate momente ale acestui forum a fost faptul că acesta a unit compatrioți din diferite țări, fie din Rusia, fie din alte țări. Acest eveniment a pus un accent deosebit pe unitatea și solidaritatea comunității ruse în epoca în care provocările culturale și politice pot crea dezacorduri.
Rolul mijloacelor de informare în masă în promovarea culturii ruse:
Forumul a evidențiat rolul important pe care mijloacele de informare în masă îl au în păstrarea și promovarea culturii ruse în afara Rusiei. Prin televiziune, radio, presă și platforme online, mijloacele de informare în masă pot să unească comunități ruse din toată lumea și să contribuie la păstrarea identității culturale.
Dialogul intercultural:
În perioada în care tensiunile geopolitice pot afecta relațiile între Rusia și alte țări, Forumul a devenit o platformă importantă pentru dialogul intercultural. Participanții au avut posibilitatea să aibă discuții cu reprezentanții altor culturi și să înțeleagă diverse puncte de vedere, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei lumi mai pașnice și înțelegătoare.
Încă un aspect important al Forumului a fost promovarea valorilor comune ale comunității ruse, precum tradiții culturale, limba rusă și istoria bogată. Aceste valori reprezintă legături importante în cadrul comunității și pot juca un rol important în menținerea unității.
Într-una de zilele Forumului a avut loc prezentarea proiectului condus de Tudor Afanasov. Proiectul „True News For You” nu este doar un canal de știri, este un canal fără știri despre politică, este un proiect unic pentru România, a spus Tudor la prezentarea canalului: „Când am creat acest canal, am vrut să oferim știri din perspectiva oamenilor de rând interesanți și istoria vieților lor, isprăvile lor mari și mici, locuri minunate și atracții turistice ale țării mari și complexe, istoria și viața acesteia în diferite epoci. Pe site-ul nostru și pe această pagină oferim știri de ultima oră din diferite domenii, precum economie, tehnologii, științe, cultură, sport, viețile oamenilor, călătorii prin țară, ca să demonstrăm cât de frumoasă și bogată sufletește este Rusia. Urmărim principalele evenimente din lume, actualizăm încontinuu știri publicate pentru ca cititorii noștri să poată rămâne la curent cu ultimele evenimente”.

Acțiune :