Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Recepția oficială la Ambasada Federației Ruse la București cu ocazia Zilei Unității Naționale

07.11.2023

Recepția oficială la Ambasada Federației Ruse la București cu ocazia Zilei Unității Naționale


În data de 2 noiembrie 2023 la Ambasada Federației Ruse la București a avut loc o recepție oficială cu ocazia sărbătorii naționale – Ziua Unității Naționale.
La evenimentul solemn au participat reprezentanții Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, ai organizațiilor compatrioților ruși CCOCR, ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic străin, ai Asociației de Prietenie Româno-Rusă, precum și ai Asociațiilor de Prietenie a României cu alte țări, reprezentanții domeniului românesc de afaceri, ai clerului, oameni de știință, actori din domeniul cultural, ziariști.
Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în România V. Kuzmin s-a adresat tuturor invitaților cu un cuvânt de salut.
În discursul său, diplomatul a subliniat că unitatea poporului care are la bază patriotismul, acordul național și religios, reprezintă esența statalității Rusiei. Tradițiile vechi de secole ale unității poporului își demonstrează puterea pe frontul operațiunii militare speciale, în care Rusia, după cum spune președintele țării V. Putin, se luptă pentru viitorul nostru comun și principiile unei lumi noi multipolare cu drepturi și posibilități egale pentru toate țările și civilizațiile. Acesta și-a exprimat siguranța că toate încercările Occidentului și ale SUA, ale „agenților lor de influență” în țară, precum și ale neonaziștilor din Kiev, să forțeze popoarele Rusiei să se abată de pe acest drum, să cauzeze dezbinare și ură în societate, sunt în zadar.
În cadrul programului artistic au avut loc concerte ale ansamblelor de cântăreți ale organizațiilor compatrioților – „Grupa creativă de prieteni” și corul cazacilor „Matrioșca”. Ansamblele au interpretat opere patriotice sovietice și lirice, precum și cântece rusești populare.
La recepție au participat reprezentanții compatrioților vorbitor de limba rusă cu reședință permanentă sau temporară în România. Invitații au spus multe cuvinte de recunoștință față de Ambasada FR, fiindcă în această perioadă grea se simte sprijinul Consulatului și al Ambasadei FR în România. Seara festivă a fost liniștită și călduroasă, fetele au cântat cântece populare împreună cu corul cazacilor, pe masă au fost servite bucate naționale: pelmeni, tărie, ceai cu delicii.
A fost organizată expoziția de poze dedicată realizărilor recente ale Federației Ruse, Operațiunii Militare Speciale, precum și luptelor Rusiei și ale România împotriva Turciei în anii 1877-1878, inclusiv și copiile documentelor istorice din Arhiva politicii externe ale Imperiului Rus.
Situațiile cu care compatrioții noștri se confruntă astăzi sunt diferite, dar în toate situațiile Ambasada va acorda sprijin și ajutor necesar pentru a rezolva orice problemă. De exemplu, pe 5 noiembrie 2023 o rusoaică, care a ajuns într-o situație grea, s-a adresat la Consulat, și după ce a vorbit cu consulul, i-a fost acordat ajutor, și femeia s-a întors acasă, în FR.

 

Acțiune :