În pofida contextului actual, când scena internațională pare nesigură de ceea ce își dorește, Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă condusă de Tudor Afanasov continuă să dezvolte relațiile economice și culturale româno-ruse, căutând noi soluții pentru dezvoltarea acestei linii și pentru susținerea mediului de afaceri român și rus.
La un an de la înfiinţarea sa, în februarie 2014, Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă a devenit un actor major în mecanismul de cooperare româno–rusă în domeniile economic şi cultural.
Prezentă la evenimentele culturale şi economice bilaterale sau organizate de Federaţia Rusă în România, CCECRR s-a impus ca o prezenţă clar conturată cu un program coerent şi bine adaptat, mai ales că, în actualul context regional, diferitele asociaţii sau organizaţii interne, în virtutea unui political corectness supradimensionat evită contactele cu reprezentanţii mediului de afaceri rus sau cu mesagerii culturii ruse. Ca dovadă că CCECRR a devenit tot mai vizibilă şi mai prezentă în percepţia publică internă dar şi rusă stă şi acordul de cooperare încheiat în data de 26.02.2015 cu Forumul pentru Inovare din Ural.
Acest acord, integrează două direcţii complementare de cooperare – culturală şi economică – iar termenii săi nu fac altceva decât să evidenţieze deschiderea celor doi actori pentru o cooperare reciproc avantajoasă de tip win-win, precum şi potenţialul de cooperare existent între România şi Federaţia Rusă.
Totodată, statutul de partener acordat de către Forumul pentru Inovare din Ural, evidenţiază că CCECRR se bucură de încrederea organizaţiilor economice şi culturale ruse, care au înţeles capacitatea acesteia şi a conducerii de a media cu succes relaţiile româno-ruse.
Acest adevăr este demonstrat şi de faptul că în perioada imediat următoare CCECRR va realiza în cooperare cu Comitetul pentru Relaţii Internaţionale al Federaţiei Ruse un proiect comun cu 20 de iniţiative care să fundamenteze un parteneriat de perspectivă între România şi Rusia.
Principalele puncte din acordul încheiat între CCECRR și Forumul pentru Inovare din Ural sunt:
1.OBIECTUL ACORDULUI
1.1. Părțile au convenit să acționeze împreună pentru rezolvarea problemelor întreprinderilor și organizațiilor din România și Federația Rusă, precum și din alte țări, cu ajutorul inovării.
1.2. Activitățile prioritare vor fi:
– Eficiența energetică și sursele alternative de energie;
– Ecologia mediului înconjurător și a sănătății umane;
– Reciclarea deșeurilor producției și utilizarea acestora în resurse energetice și alte mărfuri;
– Promovarea de tehnologii inovatoare, produse și servicii pe noile piețe;
– Cooperarea în domeniul cultural;
1.3. Pentru realizarea și punerea în aplicare a obiectivelor prioritare, părțile intenționează:
– să desfășoare forumuri de inovare în afaceri și conferințe;
– să înființeze birouri de proiectare pentru implementarea proiectelor inovatoare;
– să faciliteze încheierea de contracte între agenții economici din Rusia și România;
1.4. Să contribuie la aprofundarea cooperării economice externe între agenții economici din România și Federația Rusă, precum și din alte țări.
1.5. Să ofere servicii de consiliere la cererea unei terțe părți.
1.6. Să participe la proiecte financiare comune și la alte tipuri de activități comune, care nu contravin normelor de drept internațional, documentelor statuare ale Părților și legislațiilor din România și Federația Rusă.
1.7. Să coopereze pe deplin și să-și furnizeze reciproc cele mai optime condiții pentru organizarea și participarea la expozițiile specializate, târgurile și forumurile de pe teritoriile României și Federației Ruse, organizate de către părți.
2. OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR
2.1. Să alcătuiască un portofoliu al comenzilor actuale pentru rezolvarea problemelor.
2.2. Să efectueze căutări de idei de afaceri și tehnologii de înaltă performanță pentru rezolvarea problemelor întreprinderilor și municipalităților.
2.3. Să atragă resurse investiționale pentru implementarea proiectelor inovatoare.
2.4. Să participe la pregătirea și desfășurarea activităților de afaceri comune
2.5. Să ofere ajutor clienților în realizarea proiectelor.