Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Ședința a 47-a a Consiliului Coordonator Mondial al Compatrioților Ruși

02.11.2023

Ședința a 47-a a Consiliului Coordonator Mondial al Compatrioților Ruși

La Moscova a avut loc a 47-a ședință a Consiliului Coordonator Mondial al Compatrioților Ruși. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al FR.
La ședință au participat membrii consiliilor coordonatoare ale compatrioților ruși, reprezentanții Comisiei Guvernamentale pentru treburile compatrioților de peste hotare, ai Tineretului din Rusia, ai Guvernului Moscovei, ai departamentelor MAE al FR privind colaborarea cu compatrioții de peste hotare și colaborarea multilaterală privind drepturile omului, ai Fundației de drepturile compatrioților, ai Casei Compatriotului din Moscova.
Atenția principală a fost acordată muncii cu compatrioți tineri. De asemenea, au fost dezbătute problemele informării diasporei despre alegerile prezidențiale din Rusia. În cadrul ședinței a fost evidențiat rolul considerabil al Guvernului Moscovei în sprijinul compatrioților.
Ministrul Guvernului Moscovei, șeful Departamentului Legăturilor Internaționale și de Economie Externă (DVMS) Serghei Ceriomin i-a salutat pe membrii conferinței. Ministrul a subliniat că Moscova cooperează strâns cu organizațiile compatrioților din peste 60 de țări ale lumii, și această cooperare reprezintă un focus important al activității politicii externe.
Astăzi, pe 1 noiembrie, la Moscova și-a început activitatea Conferința Mondială Tematică a diasporei ruse din străinătate „Consolidarea valorilor spirituale morale tradiționale – asigurarea unității compatrioților ruși”.
Ședința a unit compatrioți din peste 80 de țări. Reprezentanții a în jur de 20 de entități teritoriale ale FR, peste 155 de compatrioți ruși – șefii și activiști ai 82 de țări ale lumii, reprezentanți ai organelor federale și regionale ale puterii legislative și executive, ai confesiunilor religioase tradiționale, ai fundațiilor rusești și ai organizațiilor nonguvernamentale au participat la discuții în formatul online și fizic.
La conferință a participat Ministrul Guvernului Moscovei, șeful Departamentului Legăturilor Internaționale și de Economie Externă Serghei Ceriomin, angajați ai DVMS și ai altor instituții din Moscova.
Programul include discursuri ale reprezentanților entităților teritoriale și ai organizațiilor compatrioților.
CCOCR al României este reprezentat de președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, președintele CCOCR în România Tudor Afanasov.
Acesta a subliniat că „participarea la un eveniment dedicat compatrioților, diasporei ruse este un eveniment important pentru toți vorbitorii de limba rusă stabiliți în România”.
Acest eveniment a oferit o posibilitate unică pentru studierea și discutarea problemelor cu care se confruntă vorbitori de limba rusă din toată lumea, precum și a rolului pe care mijloacele de informare în masă o au în acest context.
Tudor Afanasov a prezentat tema „Compatrioții ruși din străinătate, un diamant neprelucrat”, în discursul său a tratat subiectul consolidării legăturilor și al sprijinului compatrioților care locuiesc în străinătate, al îmbunătățirii calității vieții și al consolidării legăturilor cu Rusia, al promovării valorilor comune ale comunității ruse, precum tradiții culturale, limba rusă și istoria bogată. Aceste valori reprezintă o legătură importantă în comunitate și pot juca un rol important în menținerea unității.

Acțiune :