Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Zilele Culturii Ruse la București 18-22 noiembrie 2014

15.01.2015

Zilele Culturii Ruse la București 18-22 noiembrie 2014

În data de 18 noiembrie la Centrul Cultural al Municipiului București- Arcub, a debutat cea de a 4-a ediție a Zilelor Culturii Ruse în România, desfăşurată în acest an sub titlul generic „Citim Rusia la Bucureşti”.
Timp de aproape o săptămână, publicul român, iubitor de cultură adevărată, a putut să ia contact cu una din cele mai reprezentative culturi ale lumii – cultura rusă. O cultură care, prin valoare, anvergură şi complexitate a fost întotdeauna motorul principal care a propulsat Rusia în conştiinţa mondială.
În seara zilei de 18 noiembrie publicul român a avut şansa de a se bucura de acordurile inconfundabile ale muzicii ruse şi a putut privi exponate meșteșugărești tradiționale și fotografii ce înfățișează Rusia de azi. La deschidere participanţii au putut să discute şi pună întrebări unor oameni de cultură ruşi (scriitorii Zahar Prilepin, Marina Stepnova,pictorii Natalia Ovsienko, Leonid Tishkov, criticii de film Maria Kuvshinova şi Margarita Hemlin) care, prin opera lor, se dovedesc urmaşi demni ai marilor oameni de cultură din secolul XIX- XX
A doua zi, s-a inaugurat oficial standul Federaţiei Ruse în cadrul Târgului Internațional de carte „Gaudeamus” unde publicul a putut să ia contact, până în data de 23.11, cu o serie de lucrări ale scriitorilor ruşi contemporani dar şi să dezbată pe seama cărţilor expuse în cadrul cafenelei ruseşti la un ceai şi o prăjitură tradiţională. Logo-ul standului literar al Rusiei de la Târgul Gaudeamus a fost: citim împreună cărţi din Rusia, în care cuvântul împreună, reprezintă înainte de toate un prilej de reflecţie. O reflecţie asupra faptului că dincolo de stereotipii, de clişee, care nu mai reflectă demult realitatea ci doar configurează o fereastră care deformează imaginea Rusiei, cultura rusă este o cultură majoră cu vocaţie universală, fapt incontestabil şi care nu mai trebuie demonstrat, ci doar afirmat. În special pentru tinerii care, folosesc, uneori inconştient, aceste stereotipii, fără să încerce să înţeleagă că Rusia nu este mare prin teritoriul ei ci, mai ales prin cultura rusă, o cultură care, ne place sau nu, a impus valori unice dar şi modele culturale astfel încât lumea a devenit mai bogată. Pentru că, orice om de bună credinţă şi cu o minimă cultură, ştie că fără poezia rusă, fără proza rusă, fără pictura rusă, baletul sau teatrul rus, bogăţia culturală a lumii ar fii fost alta.
În seara zilei de 19.11, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, publicul român a fost prezent în număr mare la proiecția filmului Raskol, unde s-a familiarizat cu istoria rușilor staroveri, un popor care de-a lungul istoriei nu a renunțat la ceea ce avea mai de preț, propria identitate, propria religie, propria limbă.
Un alt eveniment important a fost expoziţia de pictură a artistei Natalia Ovsienko. din 20.11, care a trezit un mare interes în rândurile celor iubitori de frumos.
De fapt, încă din prima zi, dar şi ulterior, a atras atenţia numărul mare de participanţi, ceea ce evidenţiază un interes crescut al publicului român pentru cultura rusă, dar şi calitatea tot mai evidentă a evenimentelor.
Evenimentele organizate au scos în evidenţă că filonul cultural rus produce noi valori şi că, românii iubitori de cultură, sunt dornici să cunoască Rusia şi din perspective noilor valori culturale pe care le propune. Un argument în acest sens l-a constituit concursul literar, Apa Vie, desfăşurat în data de 22.11. 2014. Sub un logo la fel de inspirat – lecturi poetice ruso-române – concursul a impus în atenţia publicului iubitor de poezie o serie de exponenţi ai poeziei contemporane din Rusia și România. Câştigătorul concursului a fost Leonid Tișkov – poet și ilustrator rus care a prezentat o poezie impresionantă din care ne simțim obligați să prezentăm câteva versuri ce trădează o mare sensibilitate, dar şi o expresie literară originală: Simți noaptea cum cineva se târăște / pe supra(fața) chipului tău/ e urechea ce s-a trezit/ și-și caută geamănul. Orice cuvinte sunt de prisos. De aceea, numerosul public prezent în spaţiile generoase ale restaurantului ……nu a regret acele aproape două ore de artă pură.
Trebuie evidenţiat faptul că succesul acestor manifestări nu ar fi fost posibil fără organizarea exemplară a Agenția Federale pentru mass-media și comunicare a Federaţiei Ruse, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, Reprezentanţa Rossotrudnicestvo în România şi fără sprijinul autorităţilor române. Nu în ultimul rând trebuie evidenţiată generozitatea sponsorilor TMK-ARTROM, Lukoil Overseas, Reprezentanţa Gazpromexport în România, dar şi al partenerilor, în care se evidenţiază Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, alături de Radio România, TVR, Adevărul, Revista Accente, Zile şi nopţi, Revista Modernism, Ziarul Metropolis, revista Yorick, Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti– Arcub, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, concernul MOSFILM, Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Studio, Asociaţia Artviva, Centrul Cultural al Fundației “Russkiy mir”, Comunitatea ruşilor-lipoveni din România,.

Vă invităm să vizionați Galeria Foto!

Acțiune :