Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Rubla digitală: cine și cum o poate folosi

01.11.2023

Rubla digitală: cine și cum o poate folosi

Rubla digitală ar trebui să devină o alternativă a bitcoinilor și a altcoinilor. Astfel, Banca Rusiei va putea controla mai bine circulația banilor în țară.
Odată cu introducerea rublelor digitale în Rusia, Banca Centrală a Federației Ruse se așteaptă să obțină transparență în tranzacțiile financiare și să apropie înlocuirea SWIFT.
Rublele digitale sub forma unui cod digital vor fi stocate în portofelele digitale ale cetățenilor și companiilor. Portofelele pot fi deschise pe platforma Băncii Rusiei, unde vor avea loc toate tranzacțiile în ruble digitale.
Spre deosebire de rublele de pe conturi bancare deja existente, care se păstrează în diferite bănci comerciale, rublele digitale vor fi păstrate în Banca Rusiei, ceea ce presupune siguranța fondurilor (cu excepția atacurilor hackerilor).
Se vor putea face tranzacții în ruble digitale ca de obicei, doar de la un portofel digital la altul digital. De asemenea, se va putea plăti cumpărături în magazine printr-un cod QR în aplicația băncii de pe telefon, în viitor se va putea folosi tehnologia plăților contactless NFC.
Legea rublei digitale a intrat în vigoare în Rusia pe 1 august 2023.
Utilizarea noii monede va fi voluntară. Rubla digitală va deveni o oportunitate suplimentară pentru cetățeni. „Dacă vrei, folosește-o, dacă nu, nu. Nimeni nu va forța pe nimeni să utilizeze rubla digitală”, a spus guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabiullina.
Avantajele rublei digitale:
1. Rublele digitale vor fi păstrate pe platforma Băncii Rusiei și nu într-o organizație comercială, care ar putea înceta să mai existe. Rublele digitale vor fi susținute de aur și rezerve valutare și alte active ale statului.
2. Pentru a utiliza ruble digitale, nu veți avea nevoie de Internet.
3. În cazul furtului sau al pierderii rublelor digitale, un cod digital unic vă va permite să le urmăriți mai rapid și să restabiliți drepturile încălcate ale proprietarilor.
4. Pentru ruși, tranzacțiile și plățile în ruble digitale vor fi gratuite.
5. Pentru afacerile rusești, utilizarea rublei digitale va reduce comisioanele, este preconizat că acestea nu vor depăși 0,3%.
6. Se presupune că introducerea rublelor digitale și a monedelor naționale ale altor țări va permite transferuri transfrontaliere.
În acest moment, Nigeria utilizează activ moneda digitală, iar multe țări au lansat proiecte pilot (China, Africa de Sud, Thailanda, Singapore, Kazahstan, Arabia Saudită), peste 20 de țări își dezvoltă propria monedă digitală (India, Germania, Franța, Italia, Spania, Brazilia, Canada, Turcia, Australia).
Dezavantajele rublei digitale:
1. Nu se vor acumula dobânzi pentru soldul contului în ruble digitale și cashback pentru achiziții, adică rublele digitale vor fi supuse inflației. Nu este posibil să deschideți un depozit în ele sau să luați un împrumut.
2. Nu există o garanție 100% a protecției rublei digitale: pot avea loc atacurile hackerilor și frauda. Însă cu ajutorul codului QR, va fi mai ușor să primiți banii înapoi.
3. Teoretic, prezența codului QR va permite autorității de reglementare de stat să impună restricții privind utilizarea rublelor digitale, dar până acum acest scop nu este urmărit.

Acțiune :