Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse și Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă au convenit menținerea relațiilor de afaceri

28.10.2014

Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse și Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă au convenit menținerea relațiilor de afaceri

20 octombrie 2014.

A avut loc o reuniune a vice-președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, Gheorghi Petrov cu Președintele Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă Tudor Afanasov.

Președintele Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă a informat partea rusǎ că organizația de cooperare a fost înființată în februarie 2014, cu sprijinul mediului de afaceri din România, precum și cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România. Potrivit Președintelui Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă comunitatea de afaceri din România este interesatǎ ȋntr-un cadru instituțional pentru reluarea cooperǎrii economice cu Rusia. Camera este un partener al Uniunii Camerelor de bilaterale din România, și – ca urmare a interacțiunii cu asociațiile profesionale, cu mediul de afaceri și camere regionale din țarǎ, reprezintă interesele a circa 40% din business-ul românesc. Camera pentru Cooperare Economicǎ și Culturalǎ dintre România și Rusia are o structură complexǎ tocmai pentru a putea furniza o gamă largă de servicii pentru agenții economici, inclusiv ȋn ce privește sprijinirea investitorilor români în Rusia și a investitorilor din Federația Rusǎ în România. Prioritatea o reprezintǎ cooperarea ȋn domeniul investițiilor.

Salutând pe oaspeți, Gheorghi Petrov a menționat că instituția Camerei de Comerț și Industrie din Rusia este deschisă pentru colaborare. În opinia sa, interacțiunea trebuie să fie specificǎ și concretǎ. Pentru aprobarea firmelor românești pe piața rusă, ar fi indicat să fie utilizate capacitățile sistemului de Camere de Comerț și Industrie a Rusiei: schimbul de informații de afaceri și misiuni de afaceri, expoziții și târguri, lucrul pe proiecte specifice, cooperarea cu regiunile Federației Ruse.

Oportunitati semnificative sȋnt deschise de noul proiect comun al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, Centrul de Comerț Internațional din Moscova și editura “Kommersant”, denumit “Potențialul de export al business-ului rusesc”, care reprezintǎ un instrument electronic de obținere și furnizare de informații utile afacerilor privitoare la companii, servicii oferite, domenii de activitate, precum și de căutare a unui partener de incredere.

Vicepreședintele a menționat este necesar un efort semnificativ pentru ȋmbunǎtǎțirea image-ului de afaceri a business-ului românesc pe piața ruseascǎ precum și de ȋmbunǎtǎțire a image-ului de afaceri a buisness-ului rusesc pe piața romǎneascǎ. Până în prezent, companiile românești sunt slab reprezentate pe piața rusă. Cu toate acestea, există numeroase domenii de contact: produsele chimice și petrochimice, construcțiile de mașini, industria mobilei. O direcție promițătoare este dezvoltarea turismului, inclusiv a celui etnografic. O condiție importantă pentru dezvoltarea cu succes a relației de afaceri este echilibrarea intereselor pǎrților și crearea unui climat favorabil de colaborare generalǎ.

Părțile au convenit asupra menținerii relațiilor de afaceri.

Departamentul de Afaceri Externe,

I.Ruzankina

Acțiune :