Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

CCFR a semnat un memorandum de cooperare cu CSE

26.03.2014

CCFR a semnat un memorandum de cooperare cu CSE

Camera Civicǎ a Federației Ruse (CCFR) a semnat un memorandum de cooperare cu Consiliul Economic și Social din România (CSE)

In perioada 19-23 martie 2014, a a vut loc vizita la București a delegației Camerei Civice a Federației Ruse, condusă de secretarul Camerei și președinte al Centrului de Cercetare Stiințificǎ “Institutul Kurceatov”, academicianul Evgheni Velihov.

Delegația a inclus, de asemenea, pe membrul Comisiei CCFR pentru dezvoltarea activitǎților de filantropie si voluntariat Kotelevskaia Irina, pe membrul Comisiei CCFR pentru dezvoltarea societății civile și cooperarea cu Camerele Civice din Federația Rusǎ, Pavel Suliandziga, pe reprezentantul Comitetului pentru antreprenoriat în domeniul imobiliar din cadrul Camerei de Comerț și Industrie din Rusia (CCIR) Iuri Bogatȋrev, precum și funcționari ai CCFR.

Delegația Camerei Civice au participat la activitățile prilejuite de Forumul mondial de afaceri “Dezvoltarea contactelor și dialogului între comunitățile economice și de afaceri din lume“, inițiate și organizate de către Consiliul Economic și Social al Romaniei, cu sprijinul Guvernului român.

Camera Civicǎ a participat la acest eveniment în calitate de președinte al Asociației Internaționale a Consiliilor Sociale și Economice și a Instituțiilor Similare (AICESIS), iar Evgheni Velihov – ȋn calitate de Președinte al AICESIS.

La sesiunea de deschidere a Forumului au rostit cuvȋntǎri președintele Consiliului Economic și Social din România Florian Costache, Ministru pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a Mediului de Afaceri și a Turismului din România Florin-Nicolae Jianu (care a transmis salutul din partea Prim-Ministrului României, Victor Ponta) și secretarul de stat Doru-Claudian Frunzulicǎ.

Vorbind în calitate de președinte al AICESIS, E. P. Velihov a afirmat importanța constituirii de consilii socio-economice și de structuri civile naționale similare în acele regiuni ale lumii în care acestea nu sunt încă operaționale – în special în Europa de Est. Academicianul a subliniat rolul mediului de afaceri responsabil social în originea formelor primare de auto-organizare civicǎ. “Dacă noi nu putem fi de acord între noi (mediul de afaceri și societatea), atunci statul ne va lua rapid locul”, – a declarat conducǎtorul AICESIS.

Cuvinte de salut au adresat vicepreședintele Comitetului Economic și Social European (CESE) precum Hans-Joachim Wilms, precum și secretarul general al AICESIS, Patrick Venturini. Prezidiul Forumului a fost constituit din înalți reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din România.

In cadrul forumului au fost prezentate proiecte comerciale din China, Israel, Italia, Burundi, Gabon, Iordania, Algeria, precum și din România.

În a doua zi a Forumului, a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere reciprocǎ și de cooperare între Camera Civică a Federației Ruse și Consiliului Economic și Social din România. Memorandumul prevede schimbul periodic de experiență pe bază bilaterală, precum și o cooperare strânsă a celor douǎ organizații pe baza posibilitǎților multilaterale oferite de AICESIS. “Cunoaștem legǎturile vechi de secole ale românilor cu poparele occidentale, în special cu italienii. Vom încerca să folosim aceste puncte comune pentru a beneficia de o convergență a intereselor sociale și economice cu tot mai multe țări din Europa, cu privire la dezvoltarea dialogului civic pe continentul nostru” – a declarat secretarul CCFR.

După cum sa convenit la reuniunea prezidiului AICESIS de la Roma în luna februarie a acestui an, Adunarea Generală a Asociației va avea loc ȋn perioada 26-27 iunie 2014, la București, la inițiativa și invitația Consiliului Economic și Social din România.

Acțiune :