30 iunie 2014
Opera Naţională Bucureşti a organizat cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.
Duminică, 29 iunie (19.00), la Sala Radio, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și Gala laureaților, cu participarea orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de maestrul italian David Crescenzi, eveniment ce a încununat şi închis stagiunea teatrului liric bucureştean. Din partea Ambasadei Federației Ruse a participat Domnul Alexander Vinnik, Secretar 1, Șef al Reprezentanței Rossotrudnicestvo din România, iar din partea CCECRR a fost prezent Domnul Tudor Afanasov, Președintele CCECRR. Din partea Ambasadei Federației Ruse și CCECRR au fost înmânate două premii, Premiul ROSSIA LEE KYUBONG (bariton, 31 ani, Coreea de Sud) pentru cea mai bună interpretarea a unei arii compuse de un compozitor rus și o Diplomă de Excelență Operei Naționale din București pentru excelenta organizare a avenimentului.
Marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, soprana Adriana Ferfecka (Polonia), de doar 22 ani, este studentă a Universității de Muzică “Fryderyk Chopin” din Varșovia, clasa prof. Jolanta Janucik. A participat cu succes la concursuri naționale (Crakovia, Rzeszow, Varșovia, Wroclaw, Bydgoszcz, Gliwice, Katowice) și internaționale (Concursul “G. Perotti” – Germania, “Jakub Pustina” – Cehia și “Ferrucio Tagliavini” International Competition în Austria).
Sunt copleşită de emoţii! Este extraordinar ce mi s-a întamplat. Concursul de canto de la Opera Naţională Bucureşti a fost o experienţă minunată pentru mine, nu doar o competiţie, dar şi o aventură. Am cunoscut oameni de valoare, atât din juriu, cât şi cântăreţi. Mi-au plăcut, de asemenea, orchestra teatrului şi publicul din România. (soprana Adriana Ferfecka)
Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională, a hotărât acordarea următoarelor premii:
Premiul I
în valoare de 6000 Euro
ADRIANA FERFECKA (soprană, 22 de ani, Polonia)
Premiul al II-lea
în valoare de 3000 Euro, sponsorizat de grupul Catena
SVETLANA MOSKALENKO (soprană, 28 de ani, Rusia)
Premiul al III-lea
în valoare de 1500 Euro
JISANG RYU (bas, 32 de ani, Coreea de Sud)
Premiul „Italia”
Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor italian,
în valoare de 1000 Euro – susținut de către Ambasada Italiei la Bucureşti
IRINA IOANA BAIANȚ (soprană, 24 de ani, România)
Premiul „Rossia”
Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor rus,
în valoare de 1000 Euro – oferit de către Ambasada Rusiei la Bucureşti și de Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă
LEE KYUBONG (bariton, 31 ani, Coreea de Sud)
Premiul special al juriului, în valoare de 500 de euro, pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de 24 de ani.
ANASTASIA MICHAILIDI (soprană, 21 de ani, Rusia)
În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:
Un contract cu un teatru de operă:
Premiul Operei Naționale Bucureşti
DARIYA KNYAZYEVA (mezzo-soprană, 29 de ani, Ucraina)
Premiul „Mihailovsky Teatr”, Sankt Petersburg, Rusia
ADRIANA FERFECKA (soprană, 22 de ani, Polonia)
Premiul Aalto Theater Essen, Germania
ADRIAN ȚÎMPĂU (bariton, 28 de ani, Republica Moldova)
Bursă pentru dezvoltarea carierei muzicale oferită de tenorul Neil SHICOFF, în valoare de 500 Euro
ADRIAN ȚÎMPĂU (bariton, 28 de ani, Republica Moldova)
O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică).
ALIN STOICA (tenor, 26 de ani, România)
Premiul „Colla parte”
în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani), acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi.
CRISTIANA MIHART (România)
Concursul a fost jurizat de personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Neil Shicoff (S.U.A.), tenor recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului (Marea Britanie); Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg (Rusia); Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich (Elveția); alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma – Managerul de proiect al competiției şi Consilier Artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.