Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Comunicat de Presa- Ambasada Federației Ruse în România – Bucureşti, 2 iunie 2014

03.06.2014

Comunicat de Presa- Ambasada Federației Ruse în România – Bucureşti, 2 iunie 2014

Expoziţia temporară

„Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)”

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Ambasada Federaţiei Ruse şi Reprezentanţa Agenţiei Federale Ruse „Rossotrudnicestvo” vernisează expoziţia temporară „Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa (1/14 iunie 1914)”, joi, 5 iunie 2014, începând cu ora 17.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.


Evenimentul se va ţine în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Oleg Sergheevici Malginov, Ambasador al Federaţiei Ruse în România, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a doamnei Oxana Morozan, Director al Arhivei Centrale de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, a altor invitaţi de prestigiu.

În cursul ultimelor trei secole, trei ţari ai Rusiei, s-au aflat, vremelnic, pe pământ românesc – Petru I, Alexandru al II-lea şi Nicolae al II-lea. Ultima vizită imperială rusă şi singura vizită oficială a unui suveran rus în România, căreia îi este dedicată expoziţia, a avut loc în iunie 1914, cu două luni înainte de declanşarea Primului Război Mondial.

Expoziţia este primul eveniment cultural, realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu instituţii ruseşti, specializate în domeniul păstrării şi punerii în valoare a patrimoniului istoric. Ea reuneşte un set important de documente inedite provenite din colecţiile mai multor instituţii ruseşti partenere: Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse (GARF), Arhiva Centrală de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, Arhiva Rusă de Stat pentru Filme Documentare şi Foto (RGAKFD), precum şi din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale Arhivelor Naţionale ale României şi din Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al României. Pe lângă fotografiile ce ilustrează aspecte ale vizitei ţarului şi familiei sale la Constanţa, vor fi expuse şi imagini de la vizita regelui Carol I şi a principelui Ferdinand în Rusia, în iulie 1898, precum şi de la vizita la Petersburg a principelui Ferdinand şi principesei Maria, însoţiţi de principele Carol, din martie 1914. Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta publicului ordinul Crucea Sfântului Andrei, conferit regelui Carol I, precum şi medalii emise în 1914, pentru a comemora vizita ţarului Nicolae al II-lea.

Expoziţia este însoţită de un amplu catalog trilingv – redactat în limbile română, rusă şi engleză, cu cele mai importante documente fotografice şi de altă natură expuse şi completat de articole cu informaţii despre evoluţia raporturilor româno-ruse la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, despre oraşul Constanţa la începutul veacului trecut, despre ecourile vizitei familiei imperiale ruse oglindite în presa românească a vremii.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat, în data de 6 iunie a.c., de o masă rotundă a istoricilor şi arhiviştilor români şi ruşi, prezenţi la Bucureşti, organizată la Centrul de Studii Ruse şi Sovietice “Florin Constantiniu” cu tema: “Preliminariiile Primului război mondial. Contacte româno-ruse la nivel Înalt. Iunie 1914».

Expoziţii precum aceasta au menirea să aducă în centrul atenţiei şi interesului public importanţa cunoaşterii patrimoniului istoric comun român şi rus, ca o punte de legătură şi înţelegere între cele două popoare într-o lume a identităţilor în plină schimbare şi redefinire. Gestiunea corectă a trecutului constituie un pas important pentru construirea unor relaţii normale între două popoare.

Expoziţia ar putea să reprezinte un prim pas dintr-un proiect mai amplu şi de durată, cu scopul de a reuni şi expune, periodic, în faţa publicului din România şi din Rusia, mărturii importante ale trecutului istoric şi moştenirii culturale a popoarelor noastre.

Întregul proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al TMK ARTROM, sponsorul manifestărilor, susţinător al promovării momentelor consonante mai puţin cunoscute din istoria celor două ţări şi a valorilor culturale comune.

Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 5 – 29 iunie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Biroul de presă al Ambasadei Federaţiei Ruse în România

Contact:

Dna Natalia Muzhennikova

Tel +4072-220-63-35

Email natalia.muzhennikova@gmail.com

Acțiune :