Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Comunicat de Presă 19 05 2014. Organizatorii concursului STRAINATATEA RUSEASCA 2014

19.05.2014

Comunicat de Presă 19 05 2014. Organizatorii concursului STRAINATATEA RUSEASCA 2014

Cea de-a treia ediție a Concursului website-urilor compatrioților ruși din strǎinǎtate STRAINATATEA RUSEASCA 2014.

Cu sprijinul Asociației de Comunicații Electronice din Rusia (RAEK)

AU FOST STABILITE CELE MAI BUNE WEBSITE-URI RUSEȘTI DIN STRǍINǍTATE

Site-ul CCECRR pe locul 3


S-a ȋncheiat o săptămână tensionată de așteptare a rezultatelor sondajelor naționale și a voturilor experților. Astăzi sȋntem ȋn mǎsurǎ sǎ comunicǎm rezultatele celui de-al treilea concurs internațional destinat compatrioților ruși care trăiesc în afara Federației Ruse, “STRAINATATEA RUSEASCA 2014” («RUССКОЕ ЗАRUБЕЖЬЕ-2014»). În decursul a două săptămâni, profesioniști în domeniul dezvoltǎrii a comunicațiilor electronice, în domeniul limbii ruse, ȋn domeniul jurnalismului on-line, etc. au evaluat website-urile incluse în TOP-10 conform votului popular de la 1 la 10, urmarind 3 criterii tradiționale: proiectarea, conținutul și navigarea. Consiliul de experți al ediției 2014 a concursului a fost format din:

  • Serghei Plugotarenko, Presedinte al Consiliului Experților, director al Asociației Ruse pentru Comunicații Electronice (RAEK), expert recunoscut ȋn domeniul Internetului;
  • Alexandr Panov, Director General al RU-CENTER;
  • Serghei Petrosov, secretar executiv al Federației Belgiene a Organizațiilor Rusofone, expert recunoscut în domeniul cooperării dintre Rusia și diaspora rusă din străinătate;
  • Andrei Krasnoglazov, membru al Consiliului Mondial de Coordonare a compatrioților ruși;
  • Ekaterina Kudriavțeva, fondator și secretar al Consiliului Metodic International privind multilingvismul și comunicarea interculturală;
  • Beinenson Arkadi, jurnalist rus, fost redactor-șef al ediției de Internet a Companiei de Stat “Vocea Rusiei”, specialist șef al Centrului de Cercetare Sociologică din cadrul Ministerului Educației și Științei al Federației Ruse;
  • Andrey Bogomolov, directorul secției de educație la distanță “Limba rusa ca limba strǎinǎ” din cadrul Institutul de limbǎ rusă “A.S. Pușkin”.

O noutate ȋn competiția din acest o reprezintǎ comentariile experților cu privire la rezultatele evaluării fiecǎrui website. Analizarea fiecǎruia dintre cele peste 50 de website-uri și exprimarea unui punct de vedere în scris reprezintǎ un efort considerabil. Insǎ experții noștri au reușit, iar acum participanții au posibilitatea de a obține atȋt feedback-ul sub formă de scor final, cȋt și posibilitatea de a asculta opinia și sfaturile utile oferite de profesioniști, ȋn vederea stabilirii direcției de dezvoltare în continuare și îmbunătățirii resursei.

In opinia generală a experților referitoare la majoritatea concurenților, conținutul tematic al website-urilor este foarte interesant, și cuprinde o mulțime de informații utile. Mulți dintre participanți trebuie sǎ lucreze serios pe partea de proiectare, pentru ȋnlǎturarea dificultǎților tehnologice și a inconvenientelor pe partea utilizatorului. Unele website-uri au condiții de navigare neclarǎ, ori informații insuficient structurate. Dimpotrivă, alte website-uri au nevoie doar de o ușoară schimbare ȋn schema de culori a paginii de home pentru a deveni o resursă elegantǎ și de calitate.

Iatǎ lista cȋștigǎtorilor, pe baza votului dat de experții concursului “STRAINATATEA RUSEASCA 2014”:

Categorie

Locul I

Locul II

Locul III

Website-uri educaționale

“Cutia Magicǎ” (Letonia)

Scoala Ortodoxǎ Sfinții Chiril și Metodiu – Riga (Letonia)

Website-ul oficial al Scolii Ortodoxe de Științe Umaniste – Narva (Estonia)

Website-uri de știri

Irlanda rusofonǎ (Irlanda)

Sǎptǎmȋnalul de limbǎ rusă “Uni rea” (Australia)

Martorul ocular rus (Franța)

Website-uri tematice

Colecția Ruseascǎ din Sanghai (China)

Muzeul școlar din Tartu “Pe urmele lui Pușkin” (Estonia)

Festivalul “Maslenița” din Ljubljana (Slovenia)

Website-uri ale ONG-urilor

Portalul de informare “Rusia ȋn Kârgâzstan” (Kârgâzstan)

Centrul cultural slav din regiunea Pavlodar (Kazahstan)

CCECRR (România)

Website-uri ale agențiilor guvernamentale

Centrul Rus de Știință și Cultură din Beijing (China)

Reprezentanța “Rossotrudnicestvo” ȋn Republica Italiană (Italia),

Reprezentanța “Rossotrudnicestvo” în Republica Slovenia (Slovenia)

Website-uri comerciale

Turism individual și consultanță în Algarve (Portugalia)

Prin Elveția cu Maria Kryszat (Elveția)

Language Life (Spania)

Comitetul de Organizare felicită călduros pe toți câștigătorii ! Multe succese și ȋn viitor, noi proiecte creative, contacte mai multe și mai utile cu prieteni din întreaga lume, energie și răbdare pentru a lucra ! Mult noroc și prosperitate pentru Dvs. și familia Dvs. !

O altă caracteristică a acestui concurs, comparativ cu anul trecut, au fost termenele și datele foarte strȋnse. În 2013, concursul a durat mai mult de șase luni. În 2014, votul a avut la dispoziție doar o lună. Și în ciuda faptului că între ediția a II-a și ediția a III-a aconcursului timpul a fost foarte scurt, interesul utilizatorilor a fost mare, iar partenerii și sponsorii au reiterat sprijinul lor pentru proiect. Numărul de cereri aprobate a depășit 100, iar geografia este chiar mai mare decât cea din 2013. Ecourile concursului “STRAINATATEA RUSEASCA 2014”, au ajuns pȋnǎ ȋn exoticul Laos și pe stațiunile de azur în Malta.

Incepȋnd din 2014, competiția are propriul sǎu blog, în care vom colecta cele mai interesante știri de la evenimentele și problemele compatrioților ruși din străinătate, știri despre limba rusă, despre educație și cultură ȋn limba rusǎ

În sfârșit o veste bună pentru cei nerăbdători: sponsorii proiectului au trimis deja Comitetului de Organizare toate certificatele și premiile promise, iar aceasta înseamnă că, în viitorul cel mai apropiat, va ȋncepe faza cea mai așteptatǎ a proiectului: expedierea premiilor și diplomelor. În mod tradițional, certificatele (diplomele) și scrisorile de apreciere cǎtre parteneri sȋnt expediate de cǎtre Comitetul de Organizare prin Poșta Rusiei, iar celelalte premii vor fi oferite participanților prin e-mail.

Suntem recunoscători tuturor participanților, sponsorilor, partenerilor media, și utilizatorilor activi, comentatorilor care au votat pe pagina de concurs de pe rețelele sociale pentru participarea lor activă ! Fără Dvs., acest eveniment nu ar fi avut loc!

Proiectul continuă să se dezvolte și vrem cu adevărat să-l vedeți cum ia amploare. Dacă doriți să vǎ exprimați părerea despre ultimul concurs, sǎ vǎ exprimați dorințele de acțiune, ideile și sfaturile pentru următoarea ediție a concursului “STRAINATATEA RUSEASCA 2014”, vă rugăm să le trimiteți la căsuța noastrǎ poștală. Vom rǎspunde tuturor ! Cele mai bune idei și sugestii vor fi luate în considerare de către Comitetul de Organizare, iar autorii vor fi menționați în cadrul rubricii “Mulțumiri”, de pe website-ul concursului.

Concursul a fost sprijinit de: Asociația de Comunicații Electronice din Rusia (RAEK) (Российская Ассоциация электронных коммуникаций (РАЭК))

Partenerii Concursului: LinguaLeo, ABBYY, RU-CENTER, REPETITOR MultiMedia («РЕПЕТИТОР МультиМедиа»), «Doctor Web» («Доктор Веб»), PROMT, «IstraSoft” («ИстраСофт»), “Multimedia Tehnologii» («Мультимедиа Технологии»), Printdirect.ru, 1PS.RU

Partenerii informaționali ai concursului: Portalul “Ferestre deschise spre Rusia” («Окно в Россию»), Comitetul pentru Relații Externe din Sankt-Petersburg, portalul RUNET-ID, Fundația “Russki Mir” («Русский мир»), revista “Internetul în cifre” («Интернет в Цифрах»), Asociația “Patria” («Родина») pentru relații cu compatrioții din strǎinatate, portalul “Estonia rusǎ” («Русская Эстония») , Consiliul Internațional al compatrioților ruși , săptămânalul “Cuvântul” («Слово»), agenția de informații REX, portalul “Tartu-Iuriev-Derpt” («Тарту-Юрьев-Дерпт»), Uniunea Comunităților Ruse din Suedia, săptămânalul “Ziarul nostru” («Наша Газета»), Comitetul Internațional Consultativ pentru Multilingvism și Comunicare Interculturală, portalul «Evrokatalog.eu».

19.05.2014

Olga KorjenevskaiaОльга Корженевская,

Biroul de presă al Concursuluiпресс-служба конкурса сайтов

“STRAINATATEA RUSEASCA 2014” «RUССКОЕ ЗАRUБЕЖЬЕ-2014»

pr@konkrus.com

www.konkrus.com

Acțiune :