Pe 24 mai, în Galeria Krasnokholmskaya a Asociației „Sălile de Expoziții ale Moscovei”, va avea loc deschiderea expoziției „AI: și? Rețele neuronale și procesul creativ”, unde vor fi prezentate lucrări ale artiștilor în colaborare cu inteligența artificială.
De câțiva ani, se observă o dezvoltare rapidă a tehnologiilor de învățare automată, sau cum mai sunt numite – inteligența artificială (AI). Dacă inițial era percepută ca ceva puțin înțeles și misterios, până în 2024 AI-ul a evoluat și a început să fie integrat activ în diverse domenii ale vieții noastre. La început, artiștii foloseau învățarea automată pentru a crea imagini neobișnuite, dar astăzi autorii prezintă proiecte complexe, în care AI-ul devine din ce în ce mai mult un instrument, un ajutor și, pentru unii, un coautor.
Tehnologiile ajută la generarea de idei și la materializarea celor mai îndrăznețe fantezii ale artiștilor. Dar AI-ul nu doar creează artă, ci și o analizează, studiind mii de lucrări ale maeștrilor din trecut, pentru ca oamenii să poată înțelege mai bine legile după care se dezvoltă creativitatea. În cazul AI-ului, arta și tehnologia se îmbină într-un tot unitar, creând ceva nou și frumos în felul său. Astfel, arta animată de AI devine un simbol al timpului nostru.
Proiectele participanților vor oferi oportunitatea de a studia cum sunt utilizate tehnologiile inteligenței artificiale în artă, dar și în alte domenii ale activității creative și chiar antreprenoriale.
La expoziție vor fi prezentate: obiecte de artă și design, concepte și texte, dispozitive și tehnologii DIY, video (inclusiv documentație), instalații, programe de calculator, media mixte, precum și proiecte sociale și startup-uri de afaceri.
Printre participanții la expoziție se numără: Vadim Epstein, Gray cake, Geșa Țîn, studioul SHUM, Anna Dmitri, Inv4r3d, Minin Ilya (Eli), Dmitry Soshnikov, Maria Kupțova, Olga Oleneva.