În data de 12.12.2014, în organizarea Centrului de Resurse Pentru Cetăţenie Activă, a avut loc masa rotundă cu tema ,,Direcţii Strategice pentru atragerea investiţiilor străine în regiunea Bucureşti –Ilfov”.
Pe timpul discuţiilor au fost evidenţiate oportunităţile de afaceri şi perspectivele de dezvoltare economică din regiune precum şi necesitatea atragerii unui număr cât mai mare de investiţii străine.
Referitor la necesitatea creşterii volumului de investiţii străine, majoritatea vorbitorilor au punctat faptul că se impune o mai mare stabilitate fiscală naţională precum şi crearea unor pachete de facilităţi care, pe fondul potenţialului regiunii , să atragă şi mai mult investiţia străină, în domenii cât mai diverse. Un punct de vedere deosebit de interesant pentru participanţi a fost exprimat de Tudor Afanasov, preşedintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, care a evidenţiat faptul că mediul de afaceri trebuie să fie mai receptiv în atragerea capitalului rus şi în valorificarea oportunităţilor de afaceri cu Federația Rusă. Participanţi au fost interesaţi asupra modului în care CCECRR, poate deveni o punte între mediul de afaceri românesc şi cel rusesc, mai ales în condiţiile restrictive impuse de UE Federației Ruse.
Intervenţia lui Tudor Afanasov a scos în evidenţă faptul că piaţa liberă are propriile legi iar mediul de afaceri nu trebuie ideologizat. Acesta a punctat câteva direcţii de colaborare economică arătând interesul oamenilor de afaceri ruşi pentru intensificarea schimburilor economice în mai multe domenii printre care: servicii turistice, industria alimentară, servicii de sănătate, industria farmaceutică şi nu în ultimul rând tehnologia informaţiei.
Totodată, a fost prezentată activitatea Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă şi rolul activ pe care aceasta îl are în identificarea punţilor de colaborarea economică şi culturală dintre România şi Rusia, prilej cu care Afanasov a evidenţiat rolul major pe care îl au tinerii în consolidarea legăturilor economice şi culturale dintre România şi Federaţia Rusă.
Masa rotundă a fost apreciată ca fiind foarte utilă în clarificarea unor probleme existente fapt pentru care a fost avansată ideea reluării discuţiilor într-un viitor apropiat.