Camera de Cooperare Economica si Culturala Romano-Rusa

Conferința regională a compatrioților ruși din țările Europei

18.12.2023

Conferința regională a compatrioților ruși din țările Europei


În perioada între 9-10 decembrie, la Belgrad (Serbia) a avut loc Conferința regională „Memoria istorică, limba și cultura rusă – bazele identității diasporei ruse în țările Europei”. La eveniment au participat șefii consiliilor coordonatoare ale organizațiilor compatrioților ruși, membrii consiliilor coordonatoare regionale și mondiale ale organizațiilor compatrioților ruși, membrii comunităților din 34 de state europene.
În discursul său de deschidere a conferinței, președintele interimat al Comisiei guvernamentale pentru problemele compatrioților în străinătate, ministrul interimar al afacerilor externe din Federația Rusă M. Galuzin a subliniat că în Europa trăiesc un număr mare de persoane cărora le pasă de destinul Rusiei, le este importantă legătura cu Rusia și patrimoniul ei cultural bogat, o poziție solidă cu privire la valorile morale tradiționale ale familiei.
În cadrul forumului participanții au dezbătut problemele actuale ale activității organizațiilor comunității ruse, au făcut un schimb de experiență în realizarea inițiativelor cultural-guvernamentale și au dezvoltat planuri pentru viitor, printre altele și în legătură cu Conferința Mondiala tematică „Consolidarea valorilor morale și spirituale – o asigurare a unității compatrioților ruși”, care a avut loc în noiembrie a.c. la Moscova. A fost constatată semnificația ridicată a evenimentelor care au fost organizate de diaspora rusă în vederea păstrării memoriei istorice și a identității culturale a compatrioților. Delegații au susținut inițiativa de a declara anul 2024 drept „Anul familiei” în Rusia.
Participanții conferinței și-au exprimat îngrijorarea din motivul creșterii nivelului de rusofobie și al încălcării unor drepturi ale rușilor într-o serie de țări occidentale. S-au angajat să activeze direcția de activitate a compatrioților care vizează apărarea drepturilor, să continue realizarea proiectelor de promovarea limbii și a culturii ruse în statele lor.

Acțiune :